Thursday, January 28, 2010

Elma Açılımı

Herkes açılımı konuşuyor. Açılıp duruyoruz. Açılmak istiyoruz. Açıl, saçıl… Peki ya tarihteki ilk açılımı kimin yaptığını biliyor muyuz?

Tarih’teki ilk açılımı, ilk kadın olan Havva yapmıştır. Havva yasak elmayı yiyerek sonradan literatüre geçecek ‘Elma açılımı’na imza atmıştır. Siz açılımı yeni bir şey sanın durun. Tarih zaten öyle bir açılışa sahne oldu ki, bu açılım hiçbir şey.

Havva’nın kıymetinin bilinmesinin bu kadar zaman alacağını kim bilebilirdi? Havva olmasaydı Cennette yaşayacaklarına inanlar için; o zaman canının yanmasının ne demek olacağını bilecek miydin? Kovulmanın belki de özgürlüğün anahtarı olduğunu? Kötülüğü veya yasak delmenin anlamını bilecek miydin? Ya cennetin kodlarının insanın zihninde ısırmayı tetikleyen bir histe gizli olduğunu, bir mekan değil; kendinde olduğunu?

Cennet’in çocukları… Elmanın tadını merak edenler olmalılar…

Ya Pandora’nın kutusu.. O da kutusunu açmıştı. O kutusunu açmasa cennet, başka biri kutuyu açana kadar sürüp gidecek miydi?… O felaket günü gelene kadar diye sürüp giden cennet; sonsuz olabilir miydi? Senin cennetin, koruma mı istiyor, senin cennetini bir kutu alıp götürebiliyor mu? Pandora kutuyu açmasaydı, cenneti bozulabilir sanacaktın… Cennet korunacak bir yer değildi halbuki.. Cennet korumanın bittiği yerdi.

Cennetin çocukları… Kutuları açanlar olmalılar…

Herkesin cenneti ortak olabilir, ama benimki değil. Benimkinde merak edenler, elmayı ısıranlar, ayvayı yiyenler, kendilerine emanet edilen kutuları merak edip açanlar, bir eliyle sol göğsüne hafifçe vururken, öteki elini ileri geri sallama niteliğine sahip, dilini burnuna değdirebilen, dirseğini yalamaya çalışan insanlar, gözleri kapalı sağa sola atlayanlar, her türlü şeyi duyup hiç aklına gelmeyen şeyleri yapanlar, hareket edip geri kalan uzuvların hareketine yetişmesini bekleyenler, kendinden bile önce davrananlar var. Dengesizler, duygusallar, hayal alemlerinin genişliğinin hızına çoğu zaman evrenin bile cevap veremediği, içki içmeden sürekli alkollüymüş gibi davrananlar var...

Çünkü bu benim cennetim ve onu ben kurdum.

Açılmak iyidir. Kapanmışken fazlası boğacakmış gibi gözükse de, bir kere açıldıktan sonra kimse geriye dönmek istemez. Belki de bu yüzden kıyıdakiler için açılan boğulmuştur... Açılmak iyidir, açılalım...

No comments: