Sunday, April 15, 2007

Cumhuriyet Mitingi

Görmezden gelinmeye, engellenmeye çalışılan miting aksine küçük bir kartopu gibi bayırdan aşağı giderken büyük bir çığa dönüştü.Ezilme, nefessiz kalma pahasına herkes Ata’sına koştu. Anıtkabir sanıldığının ötesinde tek bir kere değil defalarca boşaldı doldu.Metrelerce ilerleyen Türk bayrağı bir aşağı bir yukarı gitti Aslanlı yoldan.Bayrağı taşıyanlar tanışıp, gülüştüler.Sen de herkes gibi bağırmazsan seni omzumdan indireceğim diyen baba, kalabalıktan gözleri fal taşı gibi açılmış, bayrak sallayıp gülümseyen çocuğunu saatlerce omzunda taşıdı.Alnında kırmızı bantlarla ‘Atatürkçü Gençlik’ yazan teyzeler geçti gözlerin önünden.Türkiye’nin ruhu genç, yüzü kırışıklarla dolmuş kadınları.Başörtüsünü politik bir simge haline getirilmesine izin vermeyen kadınlar ellerindeki bayrakları salladı yakıcı Ankara güneşinin altında.Gençler vardı gözleri ışık, yüzleri gülücük dolu.Sevgi vardı herkesi birbirine bağlayan.Demokratik, özgürlükçü, birleştirici, aydınlık sevgi.Kimseyi ayırmayan, kimseyi bölmeyen şarkılar eşliğinde yürüyen, herkesi kucaklayan, birbiriyle şakalaşan bir kalabalığın sevgisi.Miting sözü insanın kulağına biraz agresif, biraz ürkütücü gelse de yıllar içinde kanıksanarak, dün Tandoğan Meydan’ına ulaşan ara sokakların içinden geçerken tatlı rüzgarlar eşliğinde hep mutluluğu haykırdı kalabalıklara.

Ankara dün üstünden attı tüm mutsuzlukları, Ankara’ya gelenler ve Ankara’lılar omuz omuzaydı. Medya görmedi, Görmek isteyenler izlemedi.Kalabalıkları dolu dolu almadı, alamadı objektifler. Ama orada olanlar, olamayan yüz binleri de katarak kalplerine ‘Türkiye Laiktir, Laik kalacak’ diye haykırdılar.

Ata’m her ne kadar şikayet edilse de bugünler sana, Anıtkabir’e koşulsa da sıkıntılar haykırılmaya, bunu dertleşme gibi gör canını sıkma…

Sen rahat uyu, mevcut tam!


Resimleri büyütmek için üstüne tıklayabilirsiniz...





























2 comments:

www.yicit.com said...

Miting Güzel.. Hoş. Cumhuriyete sahip çıkma güdüsü ve hortlamaya karar veren bastırılmış demokratik tepki de öyle. Sivil toplumun kendi arayışında sokağa kazasız belasız dökülen yüzbin en azından medeniyet ile uygarlığı bir arada idare edebilme kapasitemizi bize hatırlattı..
Lakin, benim sözüm ADD'ye.. Her konuda olduğu gibi, AKP'ye karşı da Atatürk meze yapılmıştır.
Ülke elden gidiyor olabilir, özelleştirme ve kadrolaşma diz boyu olabilir,
sesimizi yükseltmek bu nedenle elzem de olabilir..
Hatta ve hatta; Çankaya karalar bağlamasın diye de Erdoğan'a karşı çıkabiliriz de. Ama insanların yüreklerine Ata'm elden gidiyor korkusu salmak hiç mi hiç doğru değildir. Çünkü bu asla mümkün değildir !
Bu ülkede her vatandaş, her birey bilir ki Cumhuriyet ve Sosyal Demokrasi asla elden gitmez, gitmemiştir de.
Öyle ki 12 Mart'lar, 12 Eylül'ler görmüş geçirmiş bir nesil bugün hala her platformda savaşmakta..
Uzun lafın ganimeti; Atatürk'ü idrak etmekten yoksun, ama bir o kadar da gıyabını her konuda put gibi dayatmakta ustalaşmış Atatürk'çü Düşünce Derneği, içinde bulunduğu tutum yüzünden ben ve benim gibi daha nice bireyleri söylem ve tutumları yüzünden sokağa inmekten mahrum kılmıştır. Orada gerçek birer devrim neferi olarak çoğalmak isteyen ve sayısı belkide milyonları bulacak bir eylem potansiyeli varken, milleti korku psikolojisi ile yönetme ve yönlendirme politikasına meze eden ADD yüzünden katılım yüzbinlerde kalmıştır...
Eğer Atatürk'çü düşünce gerçekten idrak edilseydi, bu ülkede irticadan da önce; Biz Atatürk'ün partisiyiz diyerek rant sağlamaya çalışan Baykal ve Kadrosuna tepki gelirdi.
Bu ülkede son 30 yıldır "Anarşi" bahane edilerek pompalanan irtica sayesinde bir yere gelmiş Ulusalcılar acaba bu yarattıkları canavara karşı daha ne kadar savaşacak ve daha ne kadar rant sağlayacak ?

Merve said...

Adetim olmasa da yazıda belirtmediğim bir unsuru atladığım için eklemek isterim.

Haklısınız ama fakat ADD'yi de aşıp orada bir birey olarak haykırmayı hiç mi tasavvur etmediniz? Sizi kim hangi şartlarda bir birey olmaktan alıkoyabilir, elinizde Türk bayrağıyla haykırmanızı engelleyebilir?

Zihin var, akıl var, mantık mevcuttur.

Saygılar.